Rozdíl mezi levnými a kvalitními kuchyňskými linkami – 3. část


Zde slíbený odkaz na
DISPOZIČNÍ ŘEŠENÍ KUCHYŇSKÉ LINKY – klikněte zde
……………………………………………………………………………………………………………………………
Níže přepis videa, takže podle své libosti zkoukněte video nebo si počtěte (doporučuji ale shlédnout video, neboť jsou tam názorné ukázky)
……………………………………………………………………………………………………………………………

Mám tu pro vás 3. část na téma rozdílů mezi levnými a kvalitními kuchyňskými linkami. Jestli jste neviděli tu první a druhou, tak na ni určitě mrkněte.

Co si ukážeme tentokrát? V tomto videu si ukážeme podsvětlení kuchyňských linek, nějaké ty detaily, které vám pozvednout nebo naopak mohou zkazit výsledný efekt. Zase nějaký ten rozdíl v materiálech a taky si ukážeme, na co se zaměřit při výběru pracovní desky, aby vám vydržela déle. Pak si v rychlosti řekneme něco o u nás stále oblíbených lesklých dvířkách a této povrchové úpravě.

A kdo máte zájem o dispozici kuchyňské linky, praktické a funkční rozmístění jednotlivých jejích částí a spotřebičů, můžete se těšit na konec tohoto videa. Dispozice a rozmístění jednotlivých prvků i spotřebičů kuchyňských linek je bohužel stále hodně podceňované i v realizacích od profíků. Takže pozor na to.

Dispozice je základ a v rámci návrhů kuchyní by měla být klíčová. Bohužel se stále setkávám s krásnými návrhy i realizacemi, kde není správné rozmístění, což je podle mého názoru obrovská chyba, která má za následek vaše vyčerpání, může vyvolávat i klidně nechuť k vaření a celkově ztrátu oblíbenosti této části domova.

Takže pojďme na to.

Podsvětlení kuchyňské linky

Jak už jsem na začátku říkala, mrkneme se na podsvětlení kuchyňské linky. Dneska tu nebudu rozebírat intenzitu světla ani barevnost, o tom jsem mluvila v dřivějších příspěvcích, takže můžete na ně mkrnout na webu krasneazdravebydleni.cz v blogu pod názvem “Intenzita světla, lumeny, luxy” a “Jak vybrat barvu světla”.

Tentokrát se zaměříme na vizuální efekt. Existuje celá řada podsvětlení kuchyňských linek a je z čeho vybírat.

Takže takovým nejjednodušším a né moc estetickým základem může být například takovéto podsvětlení (viz video). Jasně, svůj úkol tak nějak splní a osvítí nám pracovní plochu. Je otázkou, jestli si můžeme v tomto případě vybrat barvu i intenzitu světla, kterou potřebujeme a je pro nás nevhodnější.

Určitě není vhodné, abychom měli nedostatek světla nebo naopak byli oslňováni. To stejné platí o barvě, protože není bílá, jako bílá.

Z estetického hlediska to není úplně pěkná varianta (viz video), ale zase záleží na každém z nás. Navrtané úchyty, do nich “zacvaknutý” profil, dráty vedeny vnější částí korpusů. Napojování profilů, které vytváří i lom světla na pracovní ploše.

Jestli si říkáte, že je to pod zorným úhlem našeho pohledu, tak máte pravdu částečně. Pokud stojíte těsně u linky, tak asi ano, ale v případě, že poodstoupíte a na linku se díváte z větší dálky, už je to vidět. Samozřejmě záleží, jak máte situovanou kuchyň a jakého jste vzrůstu.

V kuchyni nebo poblíž kuchyně ale hodně často míváme jídelní stůl a když si sedneme, tak tyto věci pěkně vidíme. Máme je jak na talíři.

V další ukázce (viz video) vidíme takovou malou surovou né moc pěknou variantu, kde se objevují různé spoje a napojení korpusů, šrouby v úplně jiné, mnohem výraznější barvě, než jsou korpusy, takže si jich na první pohled okamžitě všimneme. A do toho všeho tuto část pěkně nasvítíme našim podsvětlením, takže upoutáme sem opravdu hodně pozornosti.
Připomíná mi to takovou surovou továrnu, kde není řešen estetický vzhled, ale stylem “nějak to tam nabouchám, aby to tam bylo a je to”. Trošku škoda.

Tady zase vidíme už trošku hezčí styl podsvětlení (viz video). Zase v panelech určité délky, takže musíme napojovat a máme několik viditelných spojů, které né vždycky kopírují délku korpusu, tzn. že jsou spoje na jiném místě, než spoje korpusů.

I tady máme přiznané šrouby (viz video). Tentokrát naštěstí ve stejné barvě, takže tolik nezáří. O napojení zad se v tomto případě vyjadřovat nebudu. Není to hezké a nechápu to. Ale zase si to pěkně nasvítíme, aby to bylo vidět.

Tady (viz video) už máme pěkné korpusy v dezénu, občas se s napojením svítícího panelu trefíme i do spoje korpusu, takže to vypadá o dost lépe. Je to dražší varianta než ta předchozí. Já osobně, pokud bych volila barvu korpusu v dezénu, tak bych si vybrala už variantu, kde nebude napojení korpusů vidět a už bych si třeba podsvícení nechala zafrézovat dovnitř. Tak jak můžeme vidět v další ukázce (viz video).

Na další ukázce (viz video) už máme pěkné korpusy v dezénu. Občas se s napojením svítícího panelu trefíme i do spoje korpusu, takže to vypadá o dost lépe. Je to dražší varianta než ta předchozí.

Já osobně, pokud bych volila barvu korpusu v dezénu, tak bych si vybrala už variantu, kde nebude napojení korpusů vidět a už bych si třeba podsvícení nechala zafrézovat dovnitř. Tak jak můžeme vidět v další ukázce (viz video).

I zde (viz video) vidíme právě zafrézovanou lištu, která se pěkně vsadí do dna skříněk. Nevidíte žádná napojení jednotlivých skříněk a má to úplně jiný vizuální efekt, než předchozí varianty. Co říkáte? Taková pěkná elegantní linka, která dodá naší kuchyni úplně jiný rozměr. Za mě radost pohledět. A můžeme si ještě všimnout detailu napojení. Opravdu pěkná moc elegantní varianta. Určitě doporučuji.

A na tomto příkladu (viz video) vidíme, jak může vypadat i repas starší kuchyňské linky zase se zafrézovaným ledkovým profilem. Dodal kuchyni úplně nový o 100% hezčí estetický vzhled. Schovaly se díry, šrouby zespoda, napojení jednotlivých korpusů. Příjemné osvěžení starší linky.

Další tipy profilů, kterými můžeme podsvítit kuchyňskou linku

Ještě na ukázku (viz video) další profily, z kterých můžeme vybírat. Např. vložením do rohu na 45 stupňů, nebo klidně i jiný úhel. Tady máme 30 stupňů. A tady vidíme právě ten na zafrézování, který se vkládá do drážky, kde vidíme jenom tu elegantní lištu, kterou jsme si ukázali před chvílí přímo na kuchyňské lince.

Pokud nechceme zafrézovávat, tak můžeme mít přiznaný třebas takovýto profil. Nebo takovýto.

A taky si můžeme vybrat z různých difuzorů, tzn. těch povrchových úprav, kterými ledky svítí ven. Mohou být různě matné (více nebo méně propouštět světla) a nebo třeba čiré, jak vidíme tady….

A tady ještě v rychlosti všechny profily pěkně pohromadě….

Detaily nejen na kuchyňské lince

A teď se pojďme podívat na další detaily. Kdo říká, že na detailech nezáleží, tak se mýlí… Právě na detailech poznáme kvalitu a preciznost odvedené práce, za kterou platíme.

Pokud máme všechno odladěné do sebemenších detailů, tak to vypadá úplně jinak a je radost pohledět. Můžeme mít ty nejkvalitnější a nedražší materiály, ale když nebudou precizně zpracované, výsledný efekt nebude pěkný. Určitě né, jak by mohl být.

“Nevysírej s detaily”

Vyslechla jsem si od jedné nejmenované firmy opakovaně poznámky tipu: “Nevysírej s detaily”. Ale když vám potom praskají zdi, protože zapomněli vložit bandáže, když vám protíká voda ze sprcháže, protože neudělali kvalitní hydroizolaci, když vám vlhne a plesniví barák, protože udělali špatně izolace a vznikají tepelné mosty, a když vám nadává každý následný řemeslník, který vám příjde udělat finální práce, protože máte všechno křivé a žádné pravé úhly…

Všechno vyleze ve finiši

Ano, zde všude se promítnou detaily a právě na nich kvalita odvedené práce. Všechno vyleze ve finiši – o tom jsem taky už mluvila v předchozím příspěvku (můžete mrknout zde).

Takže tady vidíme taky nepěkné detaily (viz video). Naštěstí tyto nejsou závislé na dalších důležitých funkčních částech. Tyto jsou v uvozovkách “pouze estetické”. Ale při každém otevření dvířek si jich všimneme. Pokud to pro nás není důležité, Ok.

Šrouby, napojení, výštuže

Tady zase zespodu vidímé šrouby, napojení a výstuže (viz video).

A tady, jak už jsem říkala, pěkný dezén kazí šrouby a napojení. Někomu to může vadit, někomu ne. Zase každý podle svého.

Znovu zde porovnávám repasovanou kuchyň, kde spodní vizuál je opravdu pěkný, decentní, jednotný. Tato varianta je zatím bez repasu dvířek, které budou dodělány následně.

“Lícování” dvířek

A ještě něco dalšího k těm detailům. Na levných nekvalitních kuchyních často tzv. “nelícují dvířka” na sebe. Tzn. dvířka jsou rúzně odzkákaná a mezery mezi nimi jsou různě velké. U kvalitních kuchyní si všimněte, že dvířka pěkně lícují a spáry pěkně navazují jedna na druhou.

U této kuchyně jsou spáry už pěkné. Trochu škoda, že se nepodařilo odladit napojení dezénu u horních skříněk. U těch spodních pěkně lícují.

Úchytky, úchytky…

A tady… Úchytky, úchytky… Občas se stává, že někdo rozmístí takto (viz video) né úplně pěkně úchytky. Jasně, dvířka se otevírají jinak než vysouvají šuplík, ale vizuálně to nevypadá hezky.

Proto doporučuji, pokud chcete úchytky, tak se rozhodnout, jestli je umístit u všech skříněk i šuplíků na střed nebo ke kraji. Prostě pohledově stejně. A nebo jestli raději zvolit delší úchytku, zarovnat na střed a pak ji uchopíte v té části, kde potřebujete. A nebo zvolit bezúchytkovou variantu otevírání.

Na další ukázce vidíme levné provedení úchytek (viz video). Jedná se o tenký kovový plát, který je nasunut na dvířka. Určitě se nedá srovnat s pořádnými kvalitními úchytkami vizuálně podobného tipu. Kvalitní úchytky když vezmeme do ruky, tak cítíme dost velký rozdíl. I na pohled je to tisíc a jedna (viz video). A taky povrchová úprava. Zase životnost i této úchytky je úplně jinde.

Praktičnost a životnost pracovní desky

Povrchová úprava pracovní desky

A teď si řekneme o praktičnosti a životnosti pracovní desky. Člověk by si řekl: “vždyť na tom není co zkazit”. Ale může být rozdíl v povrchové úpravě, tzn. jak náchylná je pracovní deska na poškrábání apod., ale také na zakončení povrchové úpravy přetažené přes hranu na spodní část desky.

Asi správně tušíte, že se jedná o desku, v tomto případě s dřevotřískovým jádrem, která je potažená tenkou vrstvou, kterou je umakartová fólie. Ale je rozdíl, jestli tato deska, když se na ni podíváte ze spodní části, je potažená pouze pár milimetrů za boční hranu, jak vidíte tady na těchto dvou ukázkách (viz video) nebo přetažená o větší kus, jak můžete vidět na další ukázce (viz video).

Zakončení povrchové úpravy pracovní desky

Na první pohled maličkost, které si většina z nás nevšimne. Na druhý, ten praktický pohled a hlavně funkčnost, to je velký rozdíl.

U této varianty (viz video) si můžeme všimnout, že když zavřeme šuplík a podíváte se zespodu, vidíme, že tato umakartová fólie končí dřív než začíná šuplík. Co to znamená?

Nejde jenom o estetický vzhled, kterého si většina lidí ani nevšimne, ale hlavně o to, že zejména v oblasti dřezu, pokud vám stíká voda po hraně pracovní desky, tak stéká i na tuto neošetřenou plochu, tzn. stéká na dřevotřísku. A té voda rozhodně nesvědčí.

Voda totiž ummí “stékat” určitý moment i do kopce. Takže je schopna Vám stékat po hraně pracovní desky, až za ošetřenou plochu umakartovou fólií na surové dřevotřískové jádro a odtud stéct přes čela šuplíků popřípadě dvířkách skříněk dolů na zem.

Pokud se nám povede takto vystříknout větší množství vody, můžeme si všimnout, že když otevřeme dvířka pod dřezem nebo vysuneme v této části šuplík, voda nám může stékat i po vnitřní části dvířek nebo čela šuplíku.

Říkáte si: “proč by mi měla voda stékat až přes čelo šuplíku na zem?”. Nevím jak vy, ale mně se občas stává, když v dřezu umývám třeba velký pečící plech nebo velký hrnec, že mi voda cáká i mimo dřez, až mám někdy mokré i nohy. Občas voda vystříkne na všechny strany tak rychle, že ani nevíte jak.

Jasně, rychle to utíráme, ale většinou nás ani nenapadne utřít spodní kraj pracovní desky. A tak deska pomalu ale jistě vlivem vody nasakuje a postupně boptná. Voda jí prostě nesvědčí.

Kdežto když máme umakartovou fólii přetaženou až za hranu dvířek a čel šuplíků, tak většinou steče po chráněné vrstvě a nedostane se do dřevotřískového jádra. Takže nám vydrží o poznání déle.

Doufám, že jsem to řekla srozumitelně a chápete, co jsem tím chtěla říct… Snad jo.

Takže ještě jednou si ukážeme tu lepší variantu (viz video). Ne pár milimetrů jako tady (viz video), ale pěkně přetaženou vrchní plochu až takto daleko na spodní hranu desky.

A takto může po čase vypadat naše deska nebo dvířka po pravidelnějším styku s vodou (viz video). Takto pěkně naboptná a rozšklebí se. A věrte, že to si nepřejete…

Lepené hrany

Ještě horší, než předchozí varianta s pár milimetry přetaženou umakartovou fólií mohou být lepené hrany.

Jak poznáme lepené hrany? Vypadají přesně takto (viz video). Seřízlá deska a na ni nalepená několik milimetrů hrana. Vidíte ten malý spoj a jiný vizuál hrany?

V čem je rozdíl? Umakartová fólie má jednolitý povrch a voda se pod ni nedostane, když pominu příklad s krátkým zakončením, který jsem před chvíli uvedla.

Takto lepené hrany nejsou ve styku s vodou vůbec dobré. Pokud není na olepenou hranu použité kvalitní voděodolné lepidlo, tak velice rychle nám může naboptnat a zpuchřet, přesně takto (viz video). A to u naší nové kuchyně určitě nechceme. Takže pozor na to.

Lesklé povrchy dvířek kuchyňské linky

A teď ještě něco málo k lesklým povrchům dvířek. Protože jsou u nás v České republice stále hodně oblíbené a používané (hlavně ty ve vysokém lesku a bílé barvě) a lidé si je stále a pořád vybírají. I když trendy se už posunuly jiným směrem. Co já vidím jako nevýhodu, tak to jsou otisky prstů, které jsou pod určitým úhlem dost vidět.

Asi jo, jsem docela detailista, takže i takovéto věci mi vadí. Musíte to pořád leštit, ideálně nesahat, no znáte to. Nic extra praktického…

Záleží/nezáleží na povrchové úpravě dvířek kuchyňské linky?

Samozřejmě záleží na povrchové úpravě dvířek, jestli je máte např. z lamina, lakované, fóliované nebo ze skla, protože každá povrchová úprava je náchylná na trochu něco jiného a taky se jinak čistí.

Takže vybírejte dobře svou kuchyňskou linku. Hlavně, pokud ji pořizujete novou a nebo vás zajímá její oživení, obnovení a repas.

Dispozice kuchyňské linky a rozmístění spotřebičů považuji za to nejdůležitější v kuchyni

A teď o dispozici kuchyňských linek. Je to delší a hlavně důležité téma, takže teď a tady hodně v rychlosti. Tomuto tématu věnuji celé speciální video, protože rozmistění spotřebičů a dispozice kuchyňské linky, já osobně považuji za to nejdůležitější v kuchyni.

Správné uspořádání a rozmístění jednotlivých částí kuchyňské linky je opravdu alfou a omegou celé kuchyně. Vědět kde, co, jak má být, je základem našeho každodenního fungování.

Zjednodušte si život správným rozmístěním a vzdálenostmi jednotlivých komponentů a fungujte v kuchyni co nejefektivněji, prakticky, jednoduše a s tou správnou energií.

A díky tomu si třebas z neoblíbené části domova udělejte jednu z těch nejoblíbenějších. Tak se to povedlo i mně.

Už nebuďte po vaření vyčerpaní, ale plni radosti a elánu. Takže neváhejte ani chvíli a klikněte zde na dispozici kuchyňské linky.

Praktické a funkční uspořádání ukazuji a vysvětluji na konkrétních příkladech. Jak správně rozmístit i jak vypadá nenápadná záměna spotřebičů, abyste sami poznali rozdíl, i když si vaši kuchyni necháte navrhnout od profíka.

Naučte se sami posoudit, jestli je praktická, funčkní a bude vám vyhovovat.

A teď skočte na dispozici kuchyňské linky. Přece jenom příprava potravy a to co jíme má velký vliv na naši kondici. Takže nepodceňujme ani přípravu ani to, co jíme.

Vaše Jana