Sprchová baterie

 Nemusí být vůbec jednoduché si vybrat pro nás to NEJ, zvlášť v dnešní době, kdy máme tak velké možnosti výběru. Někdy to vyžaduje značnou míru odvahy, protože probrat se těmi všemi možnostmi a nabídkami je někdy horší, než když máme na výběr jenom 2 nebo 3 možnosti. O to větší dilema může být, když vybíráme design versus účelnost, kvalita a funkčnost. A toto se vám může stát u jakékoliv sebemenší maličkosti. Tak třeba sprchové baterie… V první moment si řekneme: jupííí! Jenže když zjistíme, jaké množství nejrůznějších variant vůbec existuje, může vám z toho jít i hlava kolem. Zvlášť, když chcete vidět úplně všechny a z nich si vybrat.

Další otázkou zůstávají vaše preference, jestli design, kvalita, funkčnost nebo vše. Někdy se zadaří pořídit krásné sprchové baterie, ale až doma v reálu zjistíte, když je začnete používat, může to vyžadovat značnou dávku zručnosti naladit správnou teplotu vody. Jo, v létě vás to může příjemně osvěžit, za to v zimě z vás může nechtěně být rázem otužilec.  A tak si buď zvyknete nebo vyměníte. Ale pozor, je důležité už na začátku si vybrat typ baterie, protože jakmile máte už jednou dotaženou vodu a nechcete přesekávat koupelnu, dá se vyměnit, ale musíte zase vybírat ze stejných montážních typů (napojení, úchytů, rozteče…).

Pro rychlejší výběr je určitě dobé se na začátku rozhodnout jaký tvar chceme mít, např. hranatý, kulatý…, jestli chceme nástěnnou nebo podomítkovou variantu a jestli třebas i termostatickou. Jak už jsem zmínila, nejrůznějších variant je celá řada.

Nejjednodušší klasiky jsou jen s klasickou sprchovou ruční hadicí, kterou v případě zájmu můžete zavěsit i na jednoduchý úchyt a nechat se tak osvěžit vodou i ze shora. Jestli máte rádi masážní proudy, je i u této varianty možné si pořídit masážní hlavu a vychutnávat si nejrůznější proudy vody. Pokud vás nebaví složitě ladit teplotu vody a chcete mít hned tu svou, pořiďte si termostatickou baterii. Nastavíte vaši oblíbenou teplotu a je to. Poslední dobou jsou hodně v oblibě i podomítkové varianty. Můžou to být zase tyto klasické moduly, tzn. ovládací kohout a sprchová hadice do ruky a nebo klidně i deštík, který vás příjemně kropí i seshora. Tento deštík zase můžete mít zavěšen na ramínku ze stěny, ze stropu nebo úplně zabudovaný ve stropě. I u podomítkových se dá vybírat z klasických variant nebo klidně i termostatických.

U podomítkových variant je dobré vědět, i jakou máte tloušťku zdí, aby se všechny podomítkové moduly daly zabudovat. U typu s deštíkem je třeba použít vanovou baterii, která má přepínání mezi ruční hadicí a deštíkem, abyste si mohli regulovat, z kterého místa právě teď voda poteče.

A pokud nechcete nebo nemůžete mít podomítkovou a přece jen deštík by se vám líbil? I to je možné. Deštík se dá vyvést i u klasických nástěnných modulů, ale počítejte s tím, že tyto přívody budou očím viditelné a to může znamenat jednak estetický rozdíl i rozdíl v rámci úklidu a leštění těchto zářivých věciček, na kterých rády zůstávají a následně zasychají kapky vody.

Můžete vybírat design jak sprchové baterie, tak ruční sprchy, hadice i deštíku. Může to být krásný doplněk k vašim úžasným obkladům a dotvořit tak příjemnou atmosféru celé koupelny.